Döntöttek a Közlekedési Munkacsoport, valamint a Vízgazdálkodási és Hulladékgazdálkodási Munkacsoport létrehozásáról

2011. november 18-án a Pápai Mihály, Gyál város polgármestere elnökletével működő Fővárosi Agglomeráció Önkormányzati Társulás (FAÖT) megtartotta soros ülését az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár épületében.

 

A 17 település elöljáróiból alakult Társulás kiemelt kérdésként tekint a közösségi közlekedés helyzetére, így ülésük vendégelőadója ez alkalommal Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója volt. Ő prezentációjában a BKK, valamint a fővárosi tömegközlekedés helyzetének bemutatását követően kitért az elővárosi közösségi közlekedésre. Hangsúlyozta, hogy a BKV 30 agglomerációs települést szolgál ki 37 nappali, 8 éjszakai autóbusz viszonylattal, valamint 4 HÉV vonallal. Emellett a MÁV-START 11 elővárosi vasútvonallal rendelkezik, ebből 4 egyvágányú, 2 nem villamosított, míg a VOLÁNBUSZ 27 bevezető útvonalon nyújt szolgáltatást. Kiemelte városunk kedvező helyzetét tömegközlekedési szempontból, utalva ezzel autóbuszvonalainkra és a gyáli síneken is közlekedő modern, csendes vonatokra. Előadásának summázata az volt, hogy a főváros a tömegközlekedés problémáinak megoldását nem tudja másképp elképzelni, csak az agglomerációs településekkel összefogva.

 

A következő előadó Dr. Gordos Tamás, a Pro Régió Ügynökség munkatársa volt, aki a FAÖT-höz hasonló társulásokról tartott előadást. Francia, lengyel és svájci példákon keresztül érzékeltette az agglomerációs települések problémáit, és a közös érdekképviselet, a közös fellépés fontosságát.

 

Ezt követően a FAÖT jelen lévő tagjai döntöttek a Közlekedési Munkacsoport, valamint a Vízgazdálkodási és Hulladékgazdálkodási Munkacsoport létrehozásáról.

 

A tagtelepülések végül elfogadták az idén június 15-én létrejött Társulás Cselekvési Programját, melynek leglényegesebb gondolata, hogy a Társulás alapvető célja az érintett települések közös fellépése – bizonyos ügyekben Budapesttel együtt – az agglomerációs települések érdekében. A legfontosabb feladat a közös érdekérvényesítés, érdekvédelem, a közös gondolkodás, és a tapasztalatcsere a mindannyiukat érintő problémás területekkel kapcsolatban.

Kapcsolat